Zelf bepalen waar én hoe bevallen

 

28 april 2016

Als je gezond zwanger bent, kun je – in overleg met je verloskundige- een aantal keuzes maken. Waar wil je bevallen: thuis, in een kraamcentrum of in het ziekenhuis? En wat voor kraamzorg wil je?

Je zou zeggen: het is jouw lijf, jouw baby en dus ook jouw beslissing. De Nederlandse geboortezorg gaat veranderen en misschien wel helemaal op de schop. En dat kan betekenen dat je als zwangere vrouw straks minder te zeggen hebt…Dat wil je toch niet?!

Geboortezorg op de schop

Minister Schippers (VWS) wil de Nederlandse geboortezorg grondig hervormen. De afspraken tussen verschillende zorgverleners (de ziekenhuizen, verloskundigen en kraamzorg) worden strikter, dat er minder ruimte blijft voor vrouwen zelf om nog invloed te hebben op hun zwangerschap en bevalling.

Het gevaar bestaat dat op termijn de verloskundige uit de wijk verdwijnt en de zwangerschap en de bevalling steeds meer medisch worden.

Teken de petitie ‘Herbezinning hervormingen geboortezorg’

Om die reden is het landelijk actiecomité Keer het tij een petitie gestart. Vrouwen, zwangeren en professionals in de geboortezorg steunen deze petitie massaal.

Teken de petitie ‘Herbezinning hervormingen geboortezorg’. Jij bepaalt toch zelf waar én hoe je wilt bevallen?!

Bron

Petitie ‘Herbezinning hervormingen geboortezorg’