Veilig slapen

Checklist

Op deze pagina kunt u een praktische checklist downloaden over veilig slapen.
Download hier de checklist veilig slapen

Gebruik slaapzak

Om u optimaal te informeren houden we u graag op de hoogte over actuele kinderveiligheidsinformatie. Dit bericht gaat over de babyslaapzak. We merken dat het voor ouders niet altijd duidelijk is wat er bedoeld wordt met het advies: ‘Koop altijd een goed passende babyslaapzak.’

Wanneer is een babyslaapzak ‘goed passend’?

Kinderen die jonger dan 2 jaar zijn slapen het veiligst in een babyslaapzak. Het grootste pluspunt van een babyslaapzak is dat een kind niet onder de deken kan kruipen, waardoor de kans op warmtestuwing en adembelemmering (en dus ook de kans op wiegendood) wordt beperkt. Daarnaast maakt een babyslaapzak het moeilijker om te draaien, een kind kan moeilijker uit bed klimmen en kan zich niet blootwoelen.

Een belangrijk aandachtspunt bij het gebruik van een babyslaapzak is, dat de slaapzak goed past. Er zijn tegenwoordig babyslaapzakken te koop in diverse soorten en maten. Er zijn zelfs slaapzakjes voor pasgeborenen. Het is echter pas zinvol om een baby in een slaapzakje te laten slapen, zodra ze beweeglijk worden.

Een goed passende slaapzak, is een slaapzak waarbij de armsgaten en de halsopening niet te groot zijn. Deze moeten goed aansluiten, zodat een kind niet in de babyslaapzak kan kruipen. Het ‘goed passend’ zijn slaat dus met name op het rompgedeelte van de slaapzak. Ruimte bij de beentjes is geen probleem en zelfs aan te raden. Een kind moet zich volledig kunnen uitstrekken in de slaapzak.

slaapzak goed
GOED

slaapzak fout
FOUT

Let verder op het volgende:

  • Bij het gebruik van een gewatteerde slaapzak is ander beddengoed veelal overbodig.
  • Een veilige babyslaapzak sluit met een rits, niet met (druk)knopen. De sluiting van de rits zit ook liever niet bij de hals, maar ter hoogte van de onderbeentjes. Dit voorkomt dat de grootte van de halsopening kan variëren en dat een kind de sluiting makkelijk kan openen.

Informatie van:

VeiligheidNL (voorheen Consument en Veiligheid)
Rijswijkstraat 2
1059 GK Amsterdam
+31 20 511 45 11

www.veiligheid.nl