Jonge baby’s slapen veel en brengen veel tijd door op hun matras. Omdat ouders te maken krijgen met een enorm aanbod in babymatrassen, is het belangrijk dat ze weten welk matras goed en veilig is. In deze informatie lees je het advies van VeiligheidNL over het voorgevormde matras.
Voorgevormd matras
Het voorgevormde matras is een matras-soort, die komvormig is, waarbij de baby in een semi-foetale houding ligt. Om te voorkomen dat de baby gaat draaien wordt het vastgelegd met een band over het buikje. Voorbeelden zijn de Cocoonababy en de Bibed Babymoov.
Fabrikanten beweren dat dit type matrassen onder andere plagiocefalie (scheefhoofdigheid) voorkomt en dat het de spijsvertering verbetert, waardoor de baby minder last heeft van darmkrampjes. Ook zou de baby minder stress ervaren, omdat het matras het baarmoedergevoel geeft.
Het advies van VeiligheidNL
Er is geen bekend wetenschappelijk bewijs dat het voorgevormde matras scheefhoofdigheid voorkomt. Bovendien zijn er, gebaseerd op de JGZ Richtlijn Voorkeurshouding en schedelvorming diverse bruikbare adviezen om voorkeurshouding en plagiocefalie te voorkomen.
Voorkomen van scheefhoofdigheid
Om een voorkeurshouding en daarmee scheefhoofdigheid te voorkomen, adviseert VeiligheidNL het volgende:
* Leg het hoofdje afwisselend naar links en naar rechts bij het slapen gaan.
* Gebruik afwisselend de linker- en de rechterarm om de baby te voeden.
* Maak het babybedje regelmatig andersom op (baby !/ s kijken naar het licht).
* Leg de baby regelmatig onder toezicht op de buik.
VeiligheidNL raadt ouders aan om een vlak, stevig, goed passend matras te gebruiken.
Het voorgevormde matras is geen vlak en goed passend matras. Daarom raadt VeiligheidNL het gebruik hiervan af, met name op het moment dat baby’s beweeglijker worden en kunnen gaan omrollen ontstaan risico’s. Ook het vastleggen van bab’s in bed, zoals met dit type matras gebeurt, raden we in principe af. Zie voor meer informatie over kindermatrassen en over vastleggen: www.veiligheid.nl